Vrijwilligers

Vrijwilliger aan het woord

‘We geven alles wat we kunnen’

WIJBOSCH – Sjan Schevers heeft net koffie gezet. De twee gasten van Anna Hospice in Wijbosch laten het zich aan de grote tafel in de gezamenlijke huiskamer goed smaken. Ondertussen lezen ze een krantje. Eigenlijk heerst er een heel ontspannen, huiselijke sfeer deze ochtend. En dat is precies wat Anna Hospice wil bieden.

Het hospice werd begin 2019 geopend. Het is bedoeld voor mensen met een maximale levensverwachting van drie maanden. Mensen die, om wat voor reden dan ook, niet thuis kunnen sterven, beleven hier in een liefdevolle omgeving hun laatste maanden. 

Echt jonge gasten zijn er nog niet geweest, maar vrijwilliger Sjan en verpleegkundige Thea van den Heuvel hebben de afgelopen maanden wel met heel veel verschillende mensen te maken gehad. “Er komen gasten die op een leeftijd zijn dat ze hun leven wel geleefd hebben. We hebben ook gasten gehad die thuis nog pubers hadden rondlopen. Er zijn gasten die hun lot al lang kennen en geaccepteerd hebben. Maar het komt ook voor dat iemand ’s morgens in het ziekenhuis te horen krijgt dat hij uitbehandeld is en ’s middags al hier intrekt”, vertellen Sjan en Thea.

Je zou je kunnen voorstellen dat vrijwilliger zijn in een dergelijke omgeving een emotioneel zware opgave is. Maar Sjan en de anderen halen er juist motivatie uit. Sjan: “De vrijwilligers, hoe verschillend we ook zijn, hebben gemeen dat we alles geven wat we kunnen om deze mensen een zo mooi mogelijke laatste maanden te geven. Als het maar enigszins kan, voldoen we aan hun wensen.”

En dat hoeft helemaal niet zwaar te zijn, maar kan zich uiten in hele kleine praktische dingen als het halen van een ijsje of het samen maken van een wandelingetje. “Toch is gewoon luisteren misschien wel het belangrijkste”, heeft Sjan ervaren. Naar de verhalen van de gasten, maar soms ook naar die van familieleden die op bezoek komen en hun eigen emoties hebben. “Het gewoon er zijn is vaak al voldoende”, voegt Thea toe. “Het klinkt misschien zwaarmoedig, maar er wordt hier ook veel gelachen.” Bovendien zijn de gasten vaak heel dankbaar voor wat je doet.

Als vrijwilliger sta je er nooit alleen voor. In het hospice is immers altijd een professionele verpleegkundige aanwezig. Voor hen zijn de vrijwilligers essentieel. “Als iemand even wil wandelen, kan ik dat niet doen. Ik moet altijd hier blijven”, weet Thea. Er zijn op dit moment zo’n 20 vrijwilligers, maar er zijn er echt meer nodig om de zorg zeven dagen in de week rond te krijgen.

Ook vrijwilliger worden?

In het hospice zijn zeven dagen per week, van 8.00 tot 20.00 uur vrijwilligers aanwezig in diensten van vier uur. Naast de professioneel verpleegkundige die 24 uur per dag aanwezig is, zorgen de vrijwilligers voor gastvrijheid en een huiselijke sfeer en ontzorgen de gasten. Maar denk ook aan het maken van een wandeling of het spelen van een spelletje met onze gasten. Daarnaast nemen ze licht huishoudelijk taken op zich, zoals koffie zetten en opruimen.

De extra handen van de vrijwilligers maakt dat het hospice onderscheidend is in de zorg en aandacht die aan de gasten en hun naasten wordt geboden.

 

Interesse in vrijwilligerswerk?

Heb jij interesse voor vrijwilligerswerk bij Anna Hospice? Neem dan contact op met Dion van Kaathoven, teammanager Welzijn:
tel. 073 – 544 33 00,
of e-mail dion.vankaathoven@laverhof.nl.

Wilt u ons steunen?

Uw gift is van harte welkom op:
IBAN-nummer: NL39 RABO 0344 2551 66
t.n.v. Stichting Vrienden van Anna Hospice

Contact

Locatie

P/a Eerdsebaan 1A
5482 DA Wijbosch / Gemeente Meierijstad

Telefoon

073 – 544 33 00 (vraag naar Irma van der Meijs)

Email

VriendenAnnaHospice@laverhof.nl