Vrijwilligers

Vrijwilligers aan het woord

‘Voldoening heeft de overhand, niet het verdriet’
(foto: Wiek van Lieshout)

WIJBOSCH | Laverhof opende in 2019 een hospice in Wijbosch: Anna Hospice. Sinds die tijd hebben tientallen vrijwilligers er alles aan gedaan om bewoners een zo fijn mogelijke laatste periode van hun leven te laten ervaren. Jolanda van Gogh, Liesbeth van Oss en Lia van der Schoot – alle drie uit Schijndel – maken de nodige uren per week. Ze zijn het verlengstuk van het verzorgende team en doen dat met veel plezier en overgave.

“Ik vond het vooraf best spannend. Of ik het verlies van mensen niet mee naar huis zou nemen. Toch was er maar een manier om er achter te komen, werd me gezegd. Door het te proberen”, zegt Liesbeth. Ze was vanaf de allereerste dag dat het hospice de deuren opende, aanwezig. Er is altijd een verzorgende of verpleegkundige aanwezig en daarnaast zijn er vrijwilligers. We hebben niet per se vaste taken. We worden heel vrij gelaten.”

“Juist dat vind ik zo fijn”, vult Jolanda aan. “Ik maak graag een praatje en luister naar de verhalen van onze gasten. Ook dat is hier erg belangrijk.” Jolanda legt uit dat de taken van de vrijwilligers niet in beton zijn gegoten. Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten en interesses en past daar vanzelf de bijdrage op aan. Zo komt er bijv. een keer per week een vrijwilliger de tuin onder handen nemen. Al die draaiende radertjes maken een geheel. Al kunnen er nog wel wat radertjes bij. Liesbeth: “Ja, zo nu en dan vallen er vrijwilligers af, om allerlei uiteenlopende redenen. Daarom kunnen we wel wat extra handen gebruiken.”

Wie de dames ziet en hoort praten, merkt meteen wat het werk met ze doet. “Je krijgt heel veel waardering”, zegt Lia. Zij werkte jaren geleden op dezelfde plek met de zusters die er toen woonden. Een tijdje geleden sloot ze zich aan en dat voelde als thuiskomen. “Wanneer een gast overlijdt, dan krijgen we van de families vaak veel waardering. Ik kan je zeggen dat de voldoening voor de waardevolle momenten die je met de gasten hebt beleefd dan de overhand heeft en niet het verdriet.”

Ze laten ook ‘kleine’ wensen uitkomen. Zo bezorgde Liesbeth een cliënt afgelopen jaar nog een prachtige dag. “Hij was altijd voetbalscheidsrechter geweest. Mijn zoons voetballen bij WEC en daarom nam ik hem mee om een wedstrijd te gaan kijken. Ik weet niet wie meer genoten heeft, hij of ik.” Zo vullen de dames hun hulp allemaal op een eigen manier in en dat loopt gesmeerd. In één ding zijn ze echter allemaal hetzelfde. Ze zijn sociaal en kunnen meevoelen met de gast, familie en vrienden. Jolanda glundert: “Dat vind ik zo mooi. Dan ben ik aan het rommelen in de keuken en ondertussen buurt ik wat met de familie. Daar steek ik altijd iets van op waar ik de gast dan weer mee kan helpen.”

Het artikel is ook te lezen op www.mooischijndel.nl.

Ook vrijwilliger worden?

In het hospice zijn zeven dagen per week, van 8.00 tot 20.00 uur vrijwilligers aanwezig in diensten van vier uur. Naast de professioneel verpleegkundige die 24 uur per dag aanwezig is, zorgen de vrijwilligers voor gastvrijheid en een huiselijke sfeer en ontzorgen de gasten. Maar denk ook aan het maken van een wandeling of het spelen van een spelletje met onze gasten. Daarnaast nemen ze licht huishoudelijk taken op zich, zoals koffie zetten en opruimen.

De extra handen van de vrijwilligers maakt dat het hospice onderscheidend is in de zorg en aandacht die aan de gasten en hun naasten wordt geboden.

 

Interesse in vrijwilligerswerk?

Heb jij interesse voor vrijwilligerswerk bij Anna Hospice? Je krijgt er waardering, voldoening en een glimlach voor terug. Neem dan contact op met Tamara Aerts, verpleegkundige palliatieve zorg bij Anna Hospice:
tel. 073 – 544 33 00,
of e-mail tamara.aerts@laverhof.nl.

Wilt u ons steunen?

Uw gift is van harte welkom op:
IBAN-nummer: NL39 RABO 0344 2551 66
t.n.v. Stichting Vrienden van Anna Hospice

Contact

Locatie

P/a Eerdsebaan 1A
5482 DA Wijbosch / Gemeente Meierijstad

Telefoon

073 – 544 33 00 (vraag naar Irma van der Meijs)

Email

VriendenAnnaHospice@laverhof.nl